Калият, заедно с натрия, е основен електролит, участващ в регулирането на

...
Калият, заедно с натрия, е основен електролит, участващ в регулирането на
Коментари Харесай

Кои са най-богатите на калии храни?

Калият, дружно с натрия, е главен електролит, участващ в регулирането на салдото на течностите, който играе основна роля за здравето на сърдечно-съдовата система.
Прочетете още
Калият поддържа доста функционалности на тялото, включително сърцето и кръвоносните съдове, нервите и мускулите. Оптималният му банкет може да понижи риска от високо кръвно налягане, инсулт, диабет и камъни в бъбреците, написа forlife..

В тази публикация ще ви предложим няколко здравословни храни, богати на калий.

Какви функционалности извършва калият в тялото?

Калият е химичен детайл с следващ номер 19 от периодическата система. Той е открит от сър Хъмфри Дейви, посредством развой, наименуван електролиза, няколко дни преди той да открие натрия.

И двата детайла имат жизненоважна роля в организма, като влизат в състава на калиево-натриевата помпа, посредством която се реализира йонният превоз.

Калият е нужен детайл за тялото, защото извършва голям брой значими функционалности като предаването на нервни сигнали и регулирането на мускулните контракции.

Той е виновен за доста значими функции в тялото, измежду които:

Да поддържа обикновено кръвно налягане.
Да предава нервните сигнали сред органите.
Да управлява мускулните контракции.
Да обезпечава най-благоприятен воден баланс в системата.
Да балансира pH-то в тялото сред киселинност и алкалност.
Да контролира храносмилането.
Да поддържа естествен пулс.
Да поддържа естествената активност на сърдечния мускул.
Резервите от калий участват най-вече в клетките, в които поне 80% от минерала се намират в мускулните кафези, до момента в който останалите 20% се съхраняват в костната тъкан, черния дроб и алените кръвни кафези.

Недостигът на калий предизвиква отмалялост, нервност и хипертония (повишено кръвно налягане).

Споделяме някои от най-богатите на калий храни, които можете да включите в диетата си.

1. Банани
Бананите са сред най-популярните храни, богати на калий. Един приблизително огромен банан съдържа близо 400 мг калий, само че и също по този начин е добър източник на фибри и витамин В6, които са нужни за поддържане на добър метаболизъм.

2. Спанак
Тъмните листни зеленчуци също са измежду храните, богати на калий.

В 100 г спанак се съдържат 449 мг калий. Също по този начин в него се съдържат още и калций, желязо, цинк, магнезий, витамини А, С, К, каротиноиди и фибри.

Установено, че варенето и пърженето на листните зеленчуци усилва техните антиоксидантни свойства.

3. Авокадо
Авокадото е освен с високо наличие на фибри и потребни за сърцето мазнини, само че също по този начин в 100 г се съдържат 485 мг калий. В него откриваме още и здравословни мононенаситени мазнини, които са от изгода за сърцето и повишение на равнищата на „ положителния “ липопротеин с висока компактност.

4. Сини сливи
Сините сливи са цялостни с фибри, които подкрепят храносмилането, само че също по този начин в 100 г се съдържат 157 мг калий. Освен това в тях се съдържат още и витамини А, К, В6 и желязо.

5. Сушени домати
Сушените на слънце домати са чудесна добавка към салати, сандвичи, пица и сосове.  В 100 г се съдържат 3,427 мг калий, само че това не е единствената им изгода. Те се характеризират още и с високо наличие на фибри, витамин С, К, витамини от група В, протеини, калций и магнезий.

6. Картофи
Картофите също са богати на калий, като в 100 г се съдържат 905 мг. Други сортове, като червени и сладки картофи, също са добър източник на този детайл. Те имат незаслужена неприятна известност като нездравословна храна, само че в действителност в тях се съдържат и още доста скъпи субстанции, като витамини С, В6, холин и потребни фибри.

7. Сушени плодове
Сушените плодове са добър избор за богата на калий закуска през зимния сезон. Дехидратирането на плодовете концентрира всичките им хранителни субстанции, в това число и калия.

В 100 г сушените кайсии се съдържат 1,850 мг от този детайл, а в 100 г сушени праскови – 996 мг. Сушените сливи или стафиди също са потребни храни, богати на калий, когато няма пресни плодове.

8. Нар
Нарът е извънредно здравословен плод, като в 100 г съдържа 236 мг калий. Също по този начин той е несметен на куп други потребни субстанции, като фолиева киселина и витамини С и К. Освен това съдържат повече протеини от множеството други плодове.

9. Млечни артикули
Освен на калций, млечните артикули също са измежду потребните храни, богати на калий. В 100 г пълномаслено кисело мляко се съдържа повече от 155 мг калий, също така зарежда тялото и с естествени пробиотични бактерии.

10. Боб
Бобовите култури са добър източник на растителни протеини и засищащи фибри, само че също така доставя и нужните количества калий. В 100 г зрял фасул се съдържат 1,406 мг, а в същото количество черен – 1,483 мг калий.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР